BARENE PARADAJZ-PAPRIKE ZA ZIMNICU

Ovako ih spremam niz godina, jednostavno odlične moja porodica ih obožava.

Sastojci

– 6 – 8 kg paradajz paprika

Za barenje:

– 4 l vode
– 1 l alkoholna sirćeta sa 4% sirćetne kiseline
– 250 gr šećera
– 250 gr soli
– 5 dcl ulja
– 1 kesica bibera u zrnu

Potrebno je još:

– količina po želji seckani beli luk i seckani sveži peršunov list

Priprema

Paprikama nožem odseći drškicu pa ih oprati dobro ocediti i čačkačicom izbušiti na par mesta.

U posudu staviti vodu. sirće, ulje, šećer, so, biber i staviti na vatru da se kuva. Kad proključa dodati paprika onoliko da prekriju površinu suda i kuvati paprike samo da voda baci 2-3 ključa. Paprike vaditi rešetkastom kašikom, stavljati u drugi sud.

Odmah u vodu za paprike dodati sledeću turu paprika i dok se one malo ne obare, mi prvu barenu turu paprika koju smo izvadili u posudu redjamo u tegle, blago pritiskamo da se lepo slože, a svaki red posipamo seckanim belim lukom i prešunom.

Kad napunimo 2- 3 tegle, pritisnemo paprike sa plastičnom rešetkom i napunimo tegle sa vrelim presolcem i zatvorimo odmah tegle metalnim zatvaračem. (bitno je da kada punimo tegle sa tečnošću u kojoj se barile paprike ključa i sa tako vrelim preliti paprike i odmah zatvoriti).

Tako uraditi sa svim paprikama. Tegle prekriti sa stoljnjakom, i ostaviti tako da se ohlade.

Ako niste sigurni da vam zatvarači nisu dobro zatvorili tegle, tegle poredjajte u pleh iz rerne, rernu uključite na 100 stepeni, da tegle tako stoje 1 sat, rernu isključiti i ostaviti tegle da se u rerni ohlade. To je pasterizacija.

Izvor: coolinarka.com