NAPRAVITE SAMI LIKER OD ČOKOLADE: Savršeno ukusan, lako se pije, a grije iznutra

Čokoladni liker je piće koje slobodno možemo nazvati ženskim, mada ni jači pol nije imun na ovaj aromatični, čokoladni napitak.

Liker od čokolade sadrži malu količina alkohola u gustoj čokoladnoj kombinaciji sastojaka, pa je sladak i lako se pije. Podsjeća na toplu čokoladu sa rumom, samo što se služi rashlađen… ali zato grije iznutra.

Recept za liker je vrlo jednostavan. Zahtjeva maksimalno pola sata slobodnog vremena, a gustira se prije jela ili uz kafu. Slatko, aromatično piće za svaku priliku.

Sastojci:

– 1 l mlijeka
– 300 gr šećera
– 500 ml ruma ili rakije
– 100 gr kakaoa u prahu
– 1 puding od čokolade

Priprema:

Izmješajte kakao i puding sa 200 ml mlijeka, trudeći se da ne napravite grudvice. Preostalu količinu mlijeka skuhati i dodati šećer. Kuhati da proključa.

23

Smanjiti vatru i uz neprestalno mješanje dodati izmućeni puding sa kakaom. Kad se zgusne skinuti sa vatre i dodati alkohol. Dobro promješati, ako treba i malo vratiti na vatru da se sve lijepo sjedini.

32

Ohlađen liker se sipa u flaše i drži frižideru. Ako se liker u flaši jako zgusne, slobodno dodajte malo rakije i dobro protresite. Liker treba da odstoji u frižideru bar 5 dana, pa se tek onda pije. Naravno, niko ne može toliko da čeka, ali ipak ga ostavite da prenoći.

Potrebno je neko vrijeme da se svi ukusi pomješaju. Prije sipanja liker obavezno promućkati. Zbog mlijeka je liker kvarljiv, pa ga nemojte držati dugo van frižidera.

Izvor: uspesnazena.com